TEXT 27


Estàvem tan curts d'efectius humans que a bord havíem d'ajudar tots, llevat del capità, estirat damunt una màrfega a popa i que anava donant les ordres, ja que, tot i estar força recuperat, li calia encara estar-se immòbil. Enfilàrem el rumb del més proper port de l'Amèrica del Sud, perquè no ens volíem arriscar a retornar a casa sense mariners de recanvi; i tan ben fet, car tal com anaren les coses, amb vents bufetejadors i un parell de temporals, fins i tot abans d'arribar a l'esmentat port ja estàvem esgotats.
Fou un capvespre que ancoràrem en un esplèndid golf molt tancat, i immediatament ens envoltaren tot de bots plens de negres, indis mexicans i mestissos, que venien fruites i verdures i ens oferien de recollir del fons de l'aigua les monedes que els llancéssim. La visió de tants rostres alegres (especialment els negres), el gust de les fruites tropicals i, sobretot, els llums que començaven a brillar a la ciutat mostraven un màgic contrast amb el nostre sangonent i ombrívol sojorn a l'illa; i el doctor i el cavaller, portant-me amb ells, desembarcaren per passar en terra la primera part de la nit. Allí trobaren el capità d'un vaixell de guerra anglès, començaren a enraonar tots, pujàrem a bord del seu navili i, en resum, ens ho passàrem tan bé que ja érem a l'alba quan arribàrem a la Hispaniola.
Ben Gunn, sol, era a coberta i, tan bon punt pujàrem a bord, començà, amb tot de contorsions estranyíssimes, a fer-nos una confessió. Silver havia fugit, Ben Gunn havia fet els ulls grossos en veure'l escapar en un petit bot unes hores abans, i ara ens assegurà que havia obrat així per preservar les nostres vides, que segurament haurien perillat si ''aquell home amb una sola cama hagués continuat a bord''. Però això no era tot. El cuiner de bord no se n'havia anat amb les mans buides. Havia fet un forat en una de les mampares quan ningú no el veia i n'havia tret un sac de monedes, amb un valor aproximat de tres o quatre-centes guinees, que li havia de fer servei en les seves futures aventures.
Imagino que tots ens alegràrem de veure'ns tan fàcilment lliures d'ell.
Per fer-ho curt, doncs, contractàrem alguns mariners, i vam fer una bona travessia de retorn; la Hispaniola arribà a Bristol al moment que el senyor Blandly començava a pensar a enviar el vaixell de socors. Només cinc homes dels que havien salpat d'anada tornaren. ''La beguda i el diable s'endugueren la resta'', com a venjança; tot i que, si haig de confessar-ho, no ens trobàrem en tan mala situació com un altre vaixell del qual es cantava:
''I només, dels tripulants, un home viu,
i això que en salparen setanta-cinc.''
Cadascú de nosaltres rebé una bona part del tresor i en féu l'ús o l'abús que, segons la pròpia naturalesa, volgué. El capità Smollett avui està retirat del servei. Gray no solament estalvià el seu diner, sinó que, pel desig de millorar de posició, estudià també la professió; i ara és pilot i propietari parcial d'un bell veler de tres pals; a més, casat, i pare de família. Pel que fa a Ben Gunn, li tocaren mil lliures, les quals dilapidà en tres setmanes, o per ser més exactes, en dinou dies, perquè el que feia vint ja estava captant pels carrers. Més tard li assignaren una porteria a guardar, exactament com havia temut quan era a l'illa; i avui encara viu, convertit en el blanc dels nois del poble i en un notable cantor els diumenges i dies festius a missa.
De Silver no n'hem sentit a dir res més. Aquell formidable home de mar d'una sola cama ha desaparegut de la meva vida, però sospito que ha retrobat Ia seva vella negra, i potser viu pròsperament amb ella i el capità Flint. Hem de suposar que és així, car Ies seves probabilitats de prosperitat en una altra vida són molt escasses.
La barra de plata i Ies armes encara són, pel que sé, on Flint Ies enterrà; i pel que a mi fa, poden quedar-s'hi. Ni parells de bous ni eixàrcies no em tornarien pas altra vegada en aqueIla maleïda illa; i en els pitjors somnis que tinc, de vegades, escolto Ies ones com s'estavellen contra Ies seves costes o, quan m'incorporo sobresaltat al llit, sento Ia veu aspra del capità Flint que em martelleja les oïdes: ''Peces de vuit! Peces de vuit!”