EL CORRELLENGUA, LA FESTA DE LA LLENGUA I LA CULTURA CATALANA.

 EL CORRELLENGUA, LA FESTA DE LA LLENGUA I LA CULTURA CATALANA.


La vint-i-quatrena edició del Correllengua es dedicà aquest any al poeta Josep Carner i Puig-Oriol, anomenat El príncep dels poetes, en el cinquantè aniversari de la seva mort. Com cada any, com a entitat impulsora del Correllengua al Principat i la Catalunya Nord, la CAL va pretendre a través de la vida i l’obra de l’autor, reivindicar la llengua, la cultura i els anhels del poble català.

Aquest any, l’acte central del Correllengua, havia de tenir lloc el dia 27 de juny a Sitges, localitat important en la vida i l’obra de l’insigne poeta, però la malaurada aparició de la Covid-19 el va fer ajornar al divendres 2 i dissabte 3 d’octubre de 2020.

Per fer aquests actes es compta amb la participació de les entitats culturals de la vila i el suport de l’Ajuntament de Sitges (xerrades sobre el poeta, àudiovisuals, espectacle infantil, lectura de poemes, actuació d’una coral, concert musical, encesa de la Flama, lectura del Manifest,…).

Com cada any, el Correllengua cercà el suport i la complicitat d’entitats referents del país que ajuden a multiplicar-ne l’impacte, dotar el moviment de més transversalitat i sumar-hi nous públics. Des de la CAL, s’anima els organitzadors de Correllengua a rememorar la vida i l’obra de Josep Carner en alguns dels actes programats, com ara espectacles artístics, xerrades, taules rodones, passis de documentals… I s’ofereixen també diversos recursos relacionats amb la vida i obra de l’autor.


I QUÈ HEM FET A FLIX AQUEST CURS 2010-21? Doncs bé, ens hem coordinat l'Escola Enric Grau Fontserà i l’INS de Flix per recordar la figura de Carner encara que sigui en temps de pandèmia. A pesar que l’alumnat de Batxillerat no ha pogut llegir públicament el Manifest (aquest any a càrrec de director teatral Joan Lluís Bozzo) degut als canvis que hem hagut de fer a causa de la pandèmia, la nostra aportació al CORRELLENGUA ha estat la següent:

1. Lectura a classe de poemes de Josep Carner ( de 1r a 4t d’ ESO).

2. Tria per part dels alumnes del poema que més els ha agradat i posterior representació en una postal del poema triat ( l’alumnat ha reescrit el poema o n’ha fet un dibuix)

3. Muntatge per part de l’ Ajuntament d’una exposició al Mercat Municipal de Flix que ha recollit les postals i els dibuixos de l’ alumnant de primària i secundària del poble.

4. Després que la gent del poble ha pogut gaudir de l’ exposició pública hem exposat també els treballs a l’ institut per a que tota la comunitat educativa en pugui gaudir.

I bé, esperem que als lectors/es del nostre blog us agradin els treballs, que podeu veure seguidament. 


I recordeu:

“PARLAR CATALÀ ÉS CONVIDAR, CONVIDAR ÉS CONVIURE”

El Correllengua 2020 vol continuar donant un impuls al projecte reivindicant els objectius inicials de la seva creació.  És per aquest motiu que  es promou la campanya “Parlar català és convidar, convidar és conviure”, amb l’objectiu de reivindicar el català des d’una perspectiva social, per fer-ne evident el potencial cohesionador i el paper que ha de desenvolupar per tal de generar una identitat col·lectiva en una societat diversa com la nostra.

Tere Grau